E-Factura (Factura electronică)

Operatorii economici, respectiv orice entitate care desfășoară o activitate economică constând în executarea de lucrări, livrarea de bunuri/produse și/sau prestarea de servicii, care emit facturi electronice către alți operatori economici (relații B2B) sau catre autoritatile publice(relatii B2G) pot opta pentru transmiterea facturilor electronice către destinatari folosind sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, în condițiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, funcționarea și implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura și factura electronică în România.

Etape de implementare:

  • În relația B2G Începând cu 01.07.2022, operatorii economici stabiliți în România sunt obligați în relația B2G să emită facturi electronice și să le transmită prin sistemul național privind factura electronică RO eFactura.
  • În relația B2B Începând cu 01.04.2022, toți emitenții de facturi din domeniul turistic care încasează vouchere de vacanță pe orice tip de suport, sunt obligați să transmită în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura facturile emise titularilor voucherelor.

Începând cu 01.07.2022, operatorii economici sunt obligați să transmită facturile emise în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, pentru produsele cu risc fiscal ridicat, indiferent dacă destinatarii sunt sau nu înregistrați în Registrul RO e-Factura. Până la această dată, trimiterea facturilor este opțională.

Produsele cu risc fiscal ridicat, comercializate în relația B2B, pentru care se transmit facturile emise în sistemul național RO e-Factura sunt următoarele:

  •  Legume comestibile și anumite rădăcini și tuberculi
  •  Băuturi alcoolice
  •  Construcții noi – art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal;
  •  Produse minerale (apă minerală naturală, nisip și pietriș)
  •  Îmbrăcăminte și încălțăminte

Mai multe detalii la urmatorul link